A rendezvénysorozat főszervezője a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzata volt, a koordinálást pedig ugyancsak a B-K Megyei Közgyűlés Hivatalának Nemzetiségi Központja vállalta.

A kiírás a következő: „A fesztivál rendezvénysorozata széleskörű részvételt biztosít a német, a horvát, a szlovák, a szerb és a cigány gyermek és ifjúsági hagyományőrző együtteseknek, hogy a különböző nemzetiségi településeken megrendezett, megyei népdal, népzenei és néptánc találkozókon bemutassák nemzetiségük gazdag kulturális értékeit, a helyi hagyományokat.”

[slideshow id=5]

teljes fényképgalériához

Igen jó ötletnek bizonyult, hogy a különböző népművészeti „műfajokat” más-más településen rendezik meg. Így a figyelem mindig új, nemzetiségiek által lakott helyre összpontosulhat, s lehetőséget nyújt a részvevőknek is arra, hogy alaposabban megismerhessék egymás életterét.

2009.november 7-én, Vaskúton került sor a Német Nemzetiségi Népzenei Találkozóra.

Mivel a cél a találkozó volt, tehát a legfontosabb szempont a csoportok összejövetele, egymás meghallgatása így, kizárólag nyertesei lehettek ennek az együttlétnek. Ám mégis kellett dönteni, mégpedig arról, hogy a december 18-i gálaműsorra kik mehetnek Bajára, a német nemzetiségi népzene képviseletében. Ez igen megtisztelő kitüntetést jelent az érintetteknek, de nehéz feladatot a zsűri számára. Nehéz feladatot, mégpedig azért, mert akik eljöttek, hetekig készültek, hogy megfelelő színvonalat képviseljenek. Az eredmény nem maradt el, szép siker volt!

A Forgó Zoltán Ifjúsági Fúvószenekar kezdte Bácsbokodról. Lelkes fiatal csoport, talán a pianók, fortissimók kiegyensúlyozottsága még némi gyakorlásra szorul. Ebből eredően, néha kissé harsány volt az összhatás. Műsorukban változatosságra törekedtek. Vezetőjük Dóra Tibor, odaadó munkája – minden bizonnyal -, meghozza gyümölcsét.

Másodikként a Madarasi Gyermek és Ifjúsági Fúvószenekart hallottuk, Szente Alfonz Gergely vezetésével. Fiatalos lendületük, jókedvük magával ragadó volt, de – miként az előző fellépők esetében – itt is, időnként túlzott hangerővel játszottak. A szólamok belépése, szinte minden esetben pontosan történt, különösen kedves volt a hangszerek felelgetős játéka.

30 fővel érkezett a Hartai Nemzetiségi Ifjúsági Zenekar, Bogdán János irányításával. Játékuk korrekt, lendület, jókedv jellemezte őket. Nem véletlen, hogy ők kapták a Német Kisebbségi Önkormányzatok Bács-Kiskun megyei Szövetségének különdíját, Silvester Herczog kottagyűjteményét, fúvósokra hangszerelve.

A sort a Hajósi Fúvószenekar folytatta, Czipták Zsolt vezetésével. Róluk elmondható, hogy kiegyensúlyozott, finom játékkal örvendeztették meg a közönséget és a zsűrit. Repertoárjuk változatos volt. A végeredményben ők nyerték el a bajai gálán való szereplés lehetőségét.

A Kraul Antal Fúvószenekar képviselte a háziakat, azaz Vaskút büszkélkedhetett e nagyszerű csoporttal. A legváltozatosabb műsorral ők arattak nagy sikert. Csodálatosan szép volt a páros, ahol érvényesült a telt női alt, s a természetességgel megszólaló „igazi” német hangzás.

Külön kiemelést érdemel Túri István vezénylése, arcával, szemével, teljes testbeszédével, mégis elegáns mértéktartással irányította csoportját, akik együtt éltek mesterükkel. Így nem csoda, hogy kiérdemelték a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat különdíját.

Végül, de nem utolsó sorban, a Katymár-Madarasi Német Nemzetiségi Hagyományőrző Harmonika Zenekart láttuk, hallottuk. Műsoruk változatos, játékuk pontos és hangulatépítő volt. Geiger István nagyszerűen fogta kézbe ezt a 42 fős csapatot, amelyben remek összhanggal szóltak a legkisebbek, a legnagyobbakkal, hiszen 8-10 évesek is szerepeltek. Nehéz dolguk volt, hiszen egyedül képviselték a harmonika műfaját a fúvósok között, megtartva a messziről ideszármazott eredetiséget. A közönség szűnni nem akaró tapssal jutalmazta őket.

A zsűri feladatát Apáthy Árpád, a pécsi Liszt Ferenc Zeneiskola ny. igazgatója, Neumayer Károly, Liszt-díjas karnagy, a Pécsi Tudományegyetem Zeneművészeti Intézetének igazgatója, valamint dr. Gerzanics Magdolna, népzenekutató, zenei szakújságíró látta el.

Köszönet Manz Józsefnek, a Német Kisebbségi Önkormányzat B-K M. Szövetség elnökének, Ágfalviné dr.Baranyai Ildikónak, a B-K M. Önkormányzat referensének és munkatársának, Germán Anettnek, Bakonyi Andreának, a Magyarországi Németek Regionális Irodája vezetőjének, Alszegi Zoltánnak, Vaskút község polgármesterének, Posgay Erzsébetnek, a helybeli Német Kisebbségi Önkormányzat elnökének, és az egész rendezvény lebonyolításáért felelős Lukacz Noémi művelődésszervezőnek.

Az ilyen alkalmak nagyszerű lehetőséget nyújtanak az egymásra figyelésre, új barátságok kialakulására ebben az elidegenedő világban. De arra is, hogy megtartani a régit, a szépet és továbbadni az ifjúságnak. Jó volt látni, hallani ennyi fiatalt, de talán merészebben lehetne a helyi hagyományokhoz nyúlni, hogy még mélyebben érezzük egy-egy település régi zenéjének sajátosan változó ízeit is. Mert ahogy Goethe mondta, „A legtöbb, amit gyermekeinknek adhatunk: gyökerek és szárnyak.” Ássunk a gyökerekhez és szárnyaljunk a jövőbe.

Dr.Gerzanics Magdolna
gerzanics.hu és csutorastabor.hu

Fotó: Lami Szabolcs szalami.com