Alig több, mint egy hónapja, nagyon kedves meghívást kaptam, a felsőzsolcai Rozmaring Népdalkör 20 éves fennállásának ünnepségére.

Néhány nap múlva pedig a rettenetes hírt; a várost elöntötte a víz.

[singlepic id=555 w=230 h=250 mode=web20 float=left]Guba Lászlóné Irénke, a csoport lelke (a nagyon tehetséges fiatal vezető, Murvai Dénes mellett), szinte sokkos állapotban mondta el, mi történt. Persze, aki nem élte át személyesen, az biztos, hogy nem tudja, mit jelent mindez.

Mit jelent, ha egy egész élet munkája néhány perc alatt a szó szoros értelmében összeomlik, mit jelent, ha nemcsak fedél nélkül maradsz, hanem nincs egy lábosod, amiben – majd ha lesz mit – megfőzheted az ebédedet. Vagy netán ruhát szeretnél váltani, akkor arra sincs lehetőséged, mert az ár azt is elvitte. Ha a házad megmaradt, hosszú ideig nincs villanyod, nincsenek elektromos eszközeid, mert minden, minden tönkre ment.

Amikor először beszéltem az énekes csoport egyik vezetőjével, ő elmondta, hogy közülük hatan szenvedtek kárt (pl. nála „csak” másfél méter magasan állt a víz), de ők hatan, képesek arra, hogy talpra álljanak. Ám az összedőlt és életveszélyessé vált házak volt lakói, igen-igen nagy bajban vannak. Nekik segítsünk.

Irénke készségesen rendelkezésünkre állt, bármikor zaklattuk őt kérdéseinkkel, eligazítást kérve.

A városka búcsújának napja június 26-a, János napja. Ugye tudjuk, hogy ilyenkor milyen sokat jelent ez az ünnep egy település életében. Széppé, csinossá teszik a házukat, környezetüket, örülnek egymásnak, örülnek a vendégségbe érkezett rokonságnak. Most mindez, ilyen formában elmaradt, hiszen a víz, a város 80 %-át elpusztította, még ha különböző mértékben is. Guba Lászlóné azt is elmesélte, hogy az éneklő csoport lelkileg megrokkant, azt kell először is helyrebillenteni. Úgy döntött a Rozmaring Népdalkör, hogy ha a szokásos vigalom elmarad is a búcsú napján, ők elmennek a templomba, s teljes szívvel énekelnek. Így is történt.

Ez tényleg csodálatos élményt, megkönnyebbülést jelentett a számunkra – mondja Guba Lászlóné. Természetes, hogy minden lehetőséget megragadunk az éneklésre, hiszen az most gyógyulást jelent nekünk.

Amikor összegeztük a rettenetes élményeket, az ő békés szép lelke azt mondta:

Egy haszna mégiscsak volt ennek a szörnyűségnek. Akik eddig még a szomszédot sem ismerték igazán, most összefogtak, segítették egymást, és azóta BESZÉLGETNEK!

[singlepic id=574 w=320 h=240 float=right]Mind magunk (a családom, barátaink és ismerőseink), mind pedig a Vass Lajos szövetség elnöke és helyettesei (Vass József, Bakos Ilona, Nagy László) az ügy mellé álltak és igen gyors reagálással nyújtották segítő kezüket, a tragédiával sújtott városnak. Birinyi József, a KÓTA társelnöke pedig egyhetes képzést ajánlott fel 2 fő részére, a Nemzetközi Csutorás Táborba, ahol népzenei és kézműves területen kaphatnak képzést.

Köszönet a Global Focus Kft.-nek, a Magyar Diáksport Szövetségnek, Horváth Ildikónak, Horváth Tamásnak, akik a szállítás gondjait vállalták magukra.

Köszönet mindazoknak, akik e bajban összefogtak, megmutatták, hogy mit jelent az egységes gondolat: Segíteni a bajba jutottaknak!

Felsőzsolca, énekelj sokat, a Ti és mindannyiunk örömére!!!

Dr. Gerzanics Magdolna

[nggallery id=24]

Fotó: Lami Szabolcs