Ezzel a címmel volt október 8-án Jeleneczki István CD-lemezének bemutatója, a Petőfi Irodalmi Múzeumban. A jeles szerkesztő-rendezőnek számos alkotása van már a költőről; film, rádióműsor, képzőművészeti kiállítás és most a 72 perces audiolemez.

Jeleneczki így vall munkájáról: „ Ez a hangzó lemez József Attilának az élethez, a halálhoz, az elmúláshoz, a lélek transzcendens viszonyához való magatartását és annak változásait jeleníti meg. Át- és bejárhatóvá válik a Létbemerülés, az alászállás, amely nélkül nincs éber-ébrenlét, látás, égbe-mélybe szállás, alá- és felemelkedés.”

Két nagyszerű előadó, Simon Péter és Tóth Zsóka tolmácsolásában hangzanak el a költő művei. Mélyen átélt előadásukban, remek orgánumukkal, lehetővé vált és válik, hogy a hallgató együtt szálljon az idővel, azzal a rövid idővel, amely ennek a különleges zseninek megadatott.

József Attila: Ha nem szorítsz… (Tóth Zsóka előadásában)

[audio:http://gerzanics.hu/files/2010/10/ja_amulok_elmulo_27.mp3|titles=Ha nem szorítsz…|autostart=yes]

Józseg Attila: Borzasztó, hogy az ember egyedül van… (Simon Péter előadásában)

[audio:http://gerzanics.hu/files/2010/10/ja_amulok_elmulo_37.mp3|titles=Borzasztó, hogy az ember egyedül van…]

A zene Hortobágyi Lászlót dicséri, amit a sejtelmesség, a misztikum jellemez, mégis érezhetők a mélység, és a magasság mozzanatai, az élet és a halál megrázó közelsége és valós pillanatai.

A bemutató alkalmával a termet csak egy gyertya lángja világította meg, és a 72 percet mindenki mozdulatlan csendben, áhítatban hallgatta.

A grafika és fotó Gács Judit és Jeleneczki István munkája, igazán stílusos és méltó az összeállítás koncepciójához, látványban és lélekben is ráhangolva a hallgatót az elkövetkezendő élményre.

Felejthetetlen volt mindenkinek, aki részese lehetett ennek a CD-bemutatónak, és lesz annak, aki hozzájut e különlegesen szép összeállításhoz.