…Kérdezzétek, most már tudom,
Nem mehettem másik úton;
A sorsomat dalban írták
Mezők fölött a pacsirták.”

(Csontos Vilmos; Hűség)

(A költeményt Vass Lajos megzenésítette, voltaképpen az ő ars poétikája is ez volt. A rendezvényen Nemes István, a Szövetség vezetőségének tagja mondta el, méltó nyitásként a népzenei alkalomra.)

A népzene művelői és szerelmesei minden alkalommal izgalommal várják a Vass Lajos Népzenei Szövetség által, két évenként megtartott versenyek utolsó fordulóját. Előzőleg lezajlik az első, majd a második, azaz a középdöntő, amire ez a bizonyos Kárpát-Medencei Döntő teszi rá a pontot. Persze, ez sincs tét nélkül, hiszen, aki ide bekerül az előző fordulók után, annak ismét bizonyítania kell, nem véletlenül jutott be a rangos versenyre. A mindig maratonira sikerült megmérettetésben is három fokozat, amelyet a zsűri odaítélhet a résztvevőknek? nívódíj, kiemelt nívódíj és a Vass Lajos Nagydíj.

A felnőttek kategóriájában 59-en, az ifjúságiban pedig 41-en versenyeztek.

Az előbbiekből Vass Lajos Nagydíjat az alábbiak értek el:

Balatonszabadi Menyecskék, a Bazsalicska Citerazenekar Dabasról, a bonyhádi Székely Kör, a cikói Székely Kórus, a Csaronda Férfikórus Csarodáról, a Csesztregi Népdalkör, a Galgahévízi Pávakör, a Gyenesdiási Dalárda és Citerások, a Hévízgyörki Asszonykórus, az Isaszegi Asszonykórus, a Kadarcs Népzenei Együttes Balmazújvárosról, a Kartali Asszonykórus, a Koloni Gyöngykoszoró (Szlovákia), a Móra Ferenc Művelődési Egyesület Rákóczi Férfikara Csókáról (Délvidék), a Nagykéri Férfi Éneklőcsoport (Szlovákia), a Novaji Asszonykórus, a pengetős Citerazenekar Szabadbattyánból, a Százdi Citeraegyüttes (Szlovákia), a Szepsi Asszonykórus (Szlovákia), valamint a Viza Férfi Éneklőcsoport Izsáról (Szlovákia).

A zsűri elnöke: dr. Olsvai Imre, tagjai: Juhász Erika, ifj. Horváth Károly, Balogh Sándor és dr. Gerzanics Magdolna.

Az ifjúságiak közül e rangos díj birtokosai lettek:

Berde Sarolta, Báránd, Buzita Citerazenekar (Szlovákia), Jőrös Andrea Viskről (Kárpátalja), a Kisboróka Együttes Táborfalváról, a Kiscibri Együttes Gödöllőről, Légrádi Eszter Vecsésről, Muhi Dániel Muzslyáról (Délvidék), a Schneider Lajos Népdalkör Mohácsról, Varga Dávid- Vaksz Anita Törökbecséről (Délvidék) és a Vikár Sándor Zeneiskola Ifjúsági Népzenei Együttese Nyíregyházáról.

A zsűri elnöke: dr. Joób Árpád, tagjai: Czidráné Bodza Klára és Husi Gyula voltak.

A rendezvény – mint mindig – a Csiliben kap helyet, ami azért is praktikus, mert a hatalmas létszámú összejövetel helyet igényel, és azt itt megtalálja. Méltó és mindenki számára elérhető.


Fotó: Horváth Ildikó

November 6-án volt a nagy nap, amely – a köszöntő szavai szerint -, háromszoros ünnepet jelentett: először azért, mert ha a népzenészek legjobbjai összejönnek, meghallgatják egymást, az már ok az ünneplésre. Másodszor az egész munkát nem kisebb embernek, mint Vass Lajosnak a neve fémjelzi. Harmadszor pedig egy nappal később, azaz november 7-én született 200 évvel korábban, nemzeti imádságunk megzenésítője, és – többek között – a magyar opera megteremtője, Erkel Ferenc. Így hát a Himnusszal kezdődött a szép, de nehéz nap, amit ennyi jó hangú ember dalolt, hátborzongatóan gyönyörűen. Majd Simándy József előadásában hangzott fel a Hazám, hazám ária a nagy zeneszerzőre emlékezve.

Amíg a zsűri törte a fejét az igazságos döntésen, addig a nagyteremben zajlott a gálaműsor. A köszöntőt F.Tóth Mária, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium Közművelődési Főosztályának vezető főtanácsosa mondta. A tőle megszokott kedves szavak annak az alkalomnak is tisztelegtek, hogy a Vass Lajos Népzenei Szövetséget 15 éve hozta létre Kóka Rozália. A Szövetség azóta segíti a magyar népzene megmaradását és őrzését a jövő számára.

A Gála kitüntetett szereplői voltak: a Hévízgyörki Nyugdíjas Klub Népdalköre, Mile József Nagyrábéról, Koczka Andrea Komáromból, a Rákóczi Férfikar Csókáról (Délvidék), a Kartali Asszonykórus, a Tücsök Citera Trió Vecsésről, a Tihanyi Asszonykórus, Szecsődi Rita Soponyáról, a Kokas Zenekar Tiszapéterfalváról (Kárpátalja), a Szepsi Asszonykórus (Szlovákia), a Virtus Együttes Veszprémből, a Hévízgyörki Asszonykórus, valamint Széles András Budapestről.

Nagy munka ennek a hatalmas találkozónak a megszervezése, mégis óriási sikerélményt nyújt mindannak, aki versenyzőként, szervezőként vagy vendégként részesül az örömben. Nagy áldozatot vállalnak a határon túliak, mert az idei szűkös anyagiak miatt, költségeiket önmaguk finanszírozták. Ez különösképpen a Kárpátaljáról érkezőket terheli meg, hiszen nekik vízumot is kell fizetniük (nem kevés „felárral”), a hangszerszállítás és az út költségei sem elhanyagolhatók. Mégis, nagy öröm ez a találkozás, ilyenkor valóban érvényesül a mondás; A ZENE NEM ISMER HATÁROKAT!

A nagyon pontos előkészítő munkálatokért köszönet illeti Vass Józsefet, Horváthné Bakos Ilonát, nem kevésbé férjét, Horváth Tamást, Nagy Lászlót, Nemes Istvánt, Farkas Katalint, Farkas Mártát, Széles Andrást, Koczka Andreát és Horváth Ildikót (a művészi fotókért).