Sajnos, sokan már azt sem tudják Kárpátaljáról, hogy hol fekszik, hova tartozik, és milyen szerepe volt és van a magyarság életében.

Aki ellátogat oda gyönyörködhet a vadregényes, csodálatos Kárpátokban, a régi kastélyokban, várakban, egyéb épületekben, természetvédelmi területekben, skanzenben stb.

Megismerkedhet az utolérhetetlen kárpátaljai magyarokvendégszeretetével, kedvességével, akik törekszenek arra, hogy a vendégeket a régi házi ízekkel újra megismertessék.

[slideshow id=28]

Program, 2012. augusztus 1-5-e között.

1.nap:
Indulás Budapestről, a Műcsarnok (Hősök tere) mögötti parkolóból, 6,30-kor. Út közben megtekintjük Tákoson a csodálatos „Mezitlábas Notre Dame”-ot. Utána átkelés Beregsurányon. Beregszászban a II. Rákóczi Ferenc Főiskola megismerése, valamint séta a városban, ismerkedés a nevezetességekkel. Majd rövid utazás Mezőgecsére, a szállások elfoglalása.

2. nap:
Munkács, a vár és a város felfedezése, Szolyva: tisztelgés az elhurcoltak emlékhelyén. Vereckei-hágó, a honfoglalás emlékei. A Kárpátok tükröztetése a Feszty-körképben.

3.nap:
Indulás reggel 8 órakor Alsókalocsára. Ott megtekintjük Kárpátalja második legnagyobb skanzenjét, a „Régi falu”elnevezésű együttest, amelyben a vidékre jellemző faházak, fatemplom, iskolák, kocsma, csendőrőrs, különféle múzeumok stb., egyedi különlegességek találhatók. A festői környezetben lévő látnivaló egész napot vesz igénybe.

4.nap:
Kirándulás a Sipot-vízeséshez. Indulás reggel 8 órakor. A térség egyik legnagyobb és legszebb, tájvédelmi területén fekvő vízesést nézzük meg, amely arról is nevezetes, hogy évente rendeznek ú.n. megbékélési találkozásokat, a szerelem, béke és a bor jegyében (love, peace & wine), továbbá gyermekfesztiválokat, „Miss Sipot” szépségversenyeket stb. A bátrabbak felvonóval mehetnek fel a hegycsúcsra (fakultatív program), a kevésbé bátrak pedig a festői természetvédelmi környezetet fedezhetik fel, és gyönyörködhetnek benne. Este közös táncos, zenés est, amelyet énekeseink és a helyi tánccsoportnyújt át a nézőknek. Mindezt egy beszélgetés előzi meg dr.Vári Fábián László költővel.

5.nap.:
Ungvár: a Bercsényi-vár, a Görög katolikus Székesegyház, valamint a Szabadtéri Múzeum látogatása, „andalgás” a sétálóutcán. Kb. délután 14 órakor, Csapon át haza utazás. Érkezés 21-22 óra körül.

A programok fel- és elcserélhetők, változtathatók a helyi viszonyoknak megfelelően, de számuk nem csökken. Minden kárpátaljai látogatás alkalmával, tartogatunk egy „meglepetést”, amely az eredetileg is gazdag programot még teljesebbé teszi.

Ellátás: az első nap vacsorától, az utolsó nap reggelijéig bezárólag. Ebédre a háziak által csomagolt szendvicseket és ásványvizet visszük.

Elhelyezés Gecsén, kétágyas szobákban, összkomfortos családi házakban.

A részvételi díj 55.000.-/fő, minden költséget tartalmaz, a belépődíjakat és a határ plusz kiadásait is. Kivétel a Sipot-vízesésnél esetlegesen, – fakultatív módon – igénybe vett, sífelvonó költsége.

Az utat lekötni 15.000.- Ft előleggel lehet, a fennmaradó összeget pedig az indulás előtt egy hónappal kell befizetni. Útlevél szükséges!

Kedves eddigi és leendő Barátaim! Akik már voltak más programon velem, tudják, mennyi meglepetéssel vár bennünket ez a csodálatos táj, amellyel közös múltunk is összeköt.

Helyi idegenvezetőnk természetesen, a mindenki által ismert és szeretett dr.Berghauer Sándor, fiatal főiskolai tanár. A luxusbusz és a gépkocsivezetők Tatabányáról, az ugyancsak közkedvelt, remek szakemberek: Zámbó László és Szűcs Sándor vagy Várnoki Tamás.

A jelentkezést várja: dr. Gerzanics Magdolna, az 1/352-69-99-es vagy a mb.: 06/30-225-07-67-es telefonszámon.

Barátaim! Ismerjük meg Kárpátalját, megérdemlik az ottani magyarok, hogy rájuk is figyeljünk. Vendégszeretetükkel ők ezt százszorosan visszaadják!

Számos kép és leírás található a www.gerzanics.hu -n.