Az év legszebb ünnepének előkészülete a legkedvesebb “teher” az emberek számára. Akármilyen rohanás az élet,a sütemény- és fenyőillat, a bevásárlás izgalma, mind, mind azt bizonyítja, hogy szeretünk valakit vagy valakiket, és boldogság tölti el szíveinket a feladatok végzése közben. Mindehhez szárnyakat ad, ha közben egy szép, az alkalomhoz illő zenét hallhatunk. A közelmúltban két gyönyörű ajándékot kaptam, amelyet kötelezőnek érzek az olvasó-hallgatókkal megosztani.

Az első messziről, Erdélyből érkezett, a számos nemzetközi és hazai díjjal kitüntetett Boros Erzsébettől. Szamosújváron született, és a népdalokat igazán a gyermekkorában szívta magába, hiszen A Népművészet Mestere volt már “déd-tatája” is. Boros Erzsébet fiatalasszonyként Magyarlapád környékére került, ahol a térség kínálta magát a népdalgyűjtésre.Repertoárja igen sokrétű, a műfaj minden típusát tartalmazza.Erzsébet azon célból fogott hozzá e csodálatos munkához, hogy a gyönyörű magyar népdalokon keresztül kísérelje meg az erőteljesen kopásnak indult magyar nyelvet újra megszerettetni, helyreállítani, a fiatalok körében. Két gyermeke mellett, szünet nélkül munkálkodik, és minden alkalmat megragad arra, hogy ő is énekeljen. Pedagógusi és kántori végzettsége nagy hasznára van ebben. Bár hétköznapjaik kemény munkával telnek, gyönyörű, ahogy kölcsönösen segítik egymást lelkipásztor férjével, Boros Lászlóval.
Karácsony közeledtével szeretném továbbajándékozni Erzsébet értékes lemezének néhány darabját, amely átíveli a magyarok által lakott területek nagy részét.

Betlehembe siessünk
[audio:http://gerzanics.hu/files/2011/12/02.-Betlehembe-siessünk.mp3|titles=02. Betlehembe siessünk|autostart=yes]

Gyermek születik Betlehemben
[audio:http://gerzanics.hu/files/2011/12/10.-Gyermek-születik-Betlehemben.mp3|titles=10. Gyermek születik Betlehemben]

Örvendezzünk
[audio:http://gerzanics.hu/files/2011/12/09.-Örvendezzünk.mp3|titles=09. Örvendezzünk]

Kelj fel keresztény lélek
[audio:http://gerzanics.hu/files/2011/12/06.-Kelj-fel-keresztény-lélek.mp3|titles=06. Kelj fel keresztény lélek]

Paradicsom mezején
[audio:http://gerzanics.hu/files/2011/12/15.-Paradicsom-mezejében.mp3|titles=15. Paradicsom mezejében]

A másik “karácsonyi üdvözlet” az ország keleti részéről, a rendezett szép kisvárosból, Nyírlugosból érkezett. Már az elmúlt esztendőben is közreadtuk szép betlehemes játékuk néhány dallamának kottáját, ám kicsit továbbfejlődve, most új lemezükben gyönyörködhetünk, hiteles előadásban, tiszta intonálással.
Vezetőjük Kósa Sándorné, aki szívvel, lélekkel és nagy szakértelemmel vezeti csoportját, de nem felejtkezik meg a térség értékeinek összegyűjtéséről sem.Így került birtokukba az értékes betlehemes játék, de énekelnek szép, ú.n. Szálláskeresést is, az egyéb műfajok mellett. Minden évben hatalmas lépésekkel haladnak előre, mind hangzás tekintetében, mind pedig a színpadi megjelenésben.

E két lemezzel szeretnénk megköszönni egész évi figyelmüket, és kívánunk minden olvasó-hallgatónak nagyon boldog, békés karácsonyi ünnepeket családjukkal együtt, és az új esztendőben erőt, egészséget, sok-sok örömet sikeres munkájukhoz:

Dr.Gerzanics Magdolna és Lami Szabolcs
a cikkek írója, a szép oldalak szerkesztője