Április 28-án, ismét egy maratoni rendezvény zajlott Sümegen, a IX. Vass Lajos Népzenei Verseny Középdöntőjeként. Ez szépséges város az, amely minden évben – esetenként kétszer is -, helyet ad a ennek a nagyszerű vetélkedőnek, a Kisfaludy Sándor Művelődési Központban. Szeretik a dalosok, szereti a zsűri is, hiszen nem mindegy az, milyen légkörben folyik le egy ilyen esemény. Rátosi Ferenc, Sümeg város polgármestere, meleg biztató szavakkal köszöntötte a résztvevőket, és kitartó érdeklődésével megtisztelte a hosszú versenynapot. Hasonlóképpen, Szerencse Károlyné, a Ház igazgatója, aki igazi háziasszonyként viseli gondját az érkező vendégeknek, nagy-nagy szeretettel.

A vetélkedőt Vass József, a Vass Lajos Szövetség elnöke nyitotta meg, emlékezve az elmúlt évekre, utalva arra, milyen örömteli a tény, hogy még mindig láthatunk és örülhetünk újabb és újabb éneklőknek, mert – mint itt Sümegen is – számos gyermekben, fiatalban gyönyörködhet a közönség.

Itt otthon érezzük magunkat, megbecsülést kap a népdal, a népzene, és ez nagy kincs akkor, amikor sokan tevékenykednek abban az irányban, hogy elhallgattassák a daloló embereket.

 

Az eredmény önmagáért beszél, a 44 részvevő csoport, illetve szólista közül, a hosszadalmas döntés után, 23 „Kiváló arany” fokozatot ítélt oda a zsűri. Az a közhely itt is érvényes volt, hogy „A zsűri nehéz helyzetben van”, hiszen ez már – középdöntő lévén -, a korábbi szűrőn keresztüljutott versenyzők találkozója volt. De hát, arra is gondolni kellett, hogy az őszi Kárpát-medencei Döntőn száz körüli versenyző megítélését kell lebonyolítani a Csepeli Munkásotthonban, november 17-én. És valóban, oda már csak a kiemelkedően jók kerülhetnek.

 

 

Hasonló volt az összejövetel Mezőkövesden is, május 12-én, a Vass Lajos Népzenei Szövetség Középdöntőjén.

34 műsorszám került megmérettetésre, amelyből 17 jutott az őszi Kárpát-medencei Döntőbe.

A sümegi és a mezőkövesdi versenyek zsűrijének feladatát Bodza Klára énekes és zenepedagógus, Széles András népzenetanár, továbbá e sorok írója végezte.

A Vass Lajos Népzenei Szövetség minden rendezvényére jellemző a gondos és pontos előkészítés, amely biztosítéka annak, hogy a szakemberek maradéktalanul tudjanak a versenyzőkre figyelni. Ez Horváthné Bakos Ilona önzetlen figyelő munkáját dicséri, Nagy László pedig a folyamatos archiválást biztosítja. Mindketten a VLNSz elnökhelyettesei.