Regionális Népzenei Találkozó és Országos Citera-zenekari Fesztivál,

június 1-2.

 

Amikor – immár sokadszor – megtalált a feladat, hogy írjak a Ködellik a Mátra elnevezésű zenei eseményről, azon gondolkoztam, hogy van-e valami, ami újat jelent, tudok-e valami olyat írni Egerről, ami a meglepetés erejével hatna.

Igen, néhány új elem is került ebbe a hatalmas, több szász embert megmozgató gyönyörű rendezvénybe.

Már a meghívó is elkötelezett, magas szintű zenei, népzenei ízlésről vall. Érzékelteti a hangszereket, a színpompás ruhákat, a szóló és csoportos éneklők jelenlétét, kicsiket, nagyokat egyaránt.

Nagy és folytatandó újdonságnak számít a Mesterkurzus, amelyet Valter Menyhértné, a Kartali Asszonykórus csoportvezetője tartott.

Róla és róluk tudni kell, hogy az ország egyik legjobb, legpéldamutatóbb énekesei. Ezt elmondhatjuk róluk akkor is, ha a hangzás tisztaságáról, új népdalcsokrok összeállításáról, netán a színpadi megjelenésről, a viselet hitelességéről van szó.

Természetes, hogy óriási hatással volt maga a bemutató, a daltanítás, a nyílt kóruspróbával.

Valter Menyhértnének gratulálunk, a találkozó szervezőinek is, a remek ötletért, amely valóban folytatásért kiált, hiszen a legtöbbet a követendő példából, a gyakorlatból lehet elsajátítani..

Megindító volt az összkar , mindig az, de most, Vass Lajos, Borsai Ilona és Nagy Miklós emlékére hangzottak fel a palóc népdalok. Álljon itt szép mintaként a csokor is, amely igazán stílusos volt a rendezvény nevéhez, és a megjelent bemutatkozók, illetve versenyzőkhöz is:

Ködellik a Mátra, Hej, rozmaring, rozmaring, A Vidróczki híres nyája, Tollfosztóban voltam az este, Benyovszki Mária vezetésével.

Persze, most sem maradhatott el Kodály Zoltán emléktáblájának – népdallal kísért – koszorúzása sem.

Ami ugyancsak újdonság, a Palóc Világtalálkozó elődöntője is itt zajlott, izgalomba hozta az egész régiót, mert nemcsak dallal, hanem – újdonságként – a népmesével is találkozhattunk. Várjuk a továbbiakat!

Érdekes – bár kissé szokatlan –, mégis új színfolt volt a Lukanényei és a Hatvani citerások műsora, akik a népzenei összeállítás mellett, Strauss művekkel is próbálkoztak.

Kicsit más volt a szokásos szombat esti bál is, mert ez most nem zenekarral, hanem az országos hírű, bájos Kisboróka Citerazenekarral zajlott, akik nemcsak zenélni, hanem énekelni is nagyszerűen tudnak , Szabóné Nagy Annamária vezetésével. Itt azért is érdemes megállni, mert a kislányokból nagylányok lettek, kit erre, kit arra fújt a tanulás szele, mégis, amikor kell, akkor boldogan jönnek össze mind a maguk, mind mások örömére. Így hát, a mostani Ködellik a Mátra közönsége, Baráti találkozó – Citerásbál elnevezésű vigalom részesei lehetett.

Természetesen – mint mindig – most is zajlottak a KÓTA (Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek) térségi és országos minősítései, valamint az „Aranypávások Gálahangversenye”.

A szombati napon Aranypávát kapott a Nyíracsádi Népdalkör és a ballószögi Hagyományőrző Népdalkör Gáspár István és Szabó Mihályné felkészítésével. Vasárnap pedig A Fehér Mályva Népzenei Együttes, Biharkeresztesről, Tóth Gyula vezetésével, ugyancsak „Aranypáva díjban részesült.

A Kóruspódiumon, a Csokonai Vitéz Mihály díjjal kitüntetett Cantus Agriensis közreműködésével hangzottak el „Kodály népdalai”; a Nagyszalontai köszöntő, az Esti dal, a Székely keserves és a Mátrai képek. A műveket bemutatta: Gergely Péter Pál karnagy.

Nem maradhattak el a különböző kiállítások, mint pl. „Kodály hangja a zenében, Magyarország hangja”, vagy Német Éva: A Kárpát-medence népviseleteinek bemutatása babákon. Újdonság volt a Heves Megyei Fotóklub kiállítása is. A másik érdekesség, hogy Kovács Lászlónak, „A Népművészet Ifjú Mestere” cím tulajdonosának, citera és népi hangszerkiállítása volt.

A rendkívül gazdag rendezvény kereteiben mutatkozott be „Élj tiszta tüzeidben!” címmel a Nyíregyházi Váci Mihály Irodalmi Kávéház.

Nagyon hiányozna e rendezvénysorozatból, ha elmaradna a népművészeti kirakodóvásár, a Heves Megyei Népművészeti Egyesület munkáiból. Nem kevésbé a népzenei CD és kottabörze, valamint szakkönyvek kiállítása. De elmaradhatatlan volt a Tradició Stúdió néprajzi filmjeinek vetítése is, „Tiszán innen, Dunán túl”, amelyek Birinyi József – a KÓTA társelnökének – rendezésében készültek.

Az egész színes kavalkádnak az egyik legszebb hagyománya, hogy a határon túlról, a Felvidékről is jönnek a palócok és nem palócok, örömmel, igen alapos felkészüléssel, szebbnél szebb viseletben. Várják a meghívást, ünnep az ő számukra, de a hazai csoportoknak is ez a széleskörű, sokoldalú összejövetel. És különösképpen annak örülhetünk a legjobban, hogy szép számmal látunk gyerekeket, fiatalokat, pl. a „Gerlicék”-et, Nagy László szabadegyházi csoportja, vagy Dömény Krisztián, Dömény Zsófia és Zsikó Zoltán trióját, akik a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hallgatói. Mindezek alapján reménykedhetünk, hogy szépséges, értékes hagyományaink fennmaradnak, sőt tovább élnek, beépülnek az emberek életébe lelkébe.

 

Szakmai vendégek és a zsűri tagjai voltak:

dr. Alföldy-Boruss István, a MR. Zenei Együtteseinek nyugalmazott igazgatója, Benyovszki Mária, a Vass L.Népzenei Szöv. elnökségi tagja, Birinyi József, a KÓTA társelnöke és a Magyar Hungarikum Szövetsége elnöke, F. Molnár Gabriella, népzenekutató, Gergely Péter Pál, karnagy, dr. Gerzanics Magdolna, népzenekutató, újságíró, a Vass Lajos Népz. Szöv. szakmai vezetője, Méry Margit, a pozsonyi Pátria Rádió ny. munkatársa, Nagy László, a Vass Lajos Népz. Szöv. elnökhelyettese, Némethné Süveges Zsuzsanna, karnagy, népzenekutató, Szabó Viola, az Eszterházy Károly Főiskola tanára (betűrend!)

A Fesztivál rendezői: Eger Kulturális Központ, Cantus Angriensis Kulturális Egyesület, Társrendezők? Nemzeti Művelődési Intézet, KÓTA, (Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek)

Végül, de nem utolsósorban, nagy, nagy köszönet Bimbó Zoltánnak, a Cantus Agriensis ügyvezető elnökének, az egész rendezvény lelkének, az új ötletek kitalálójának.